Det har länge varit väldigt vanligt att man i samband med en begravning och begravningsceremoni ser till att anordna en minnesstund. Detta då som en samling efter att själva ceremonin avslutats, där de närvarande begravningsgästerna får en chans att umgås och tala med den avlidnes familj och vänner. 

Under en minnesstund är det inte helt ovanligt att några av gästerna håller tal, där de hedrar den avlidne och berättar om olika minnen som de har tillsammans med personen. Det bjuds ofta också på mat och dryck, där de som närvarar helt enkelt får ta för sig för att sen mingla, sitta ner och prata eller umgås med de nära och kära som är närvarande.  

En plats för umgänge, skratt och glädje 

Det är med andra ord ofta en stund där man får utrymme för att skratta och känna glädje, samtidigt som man minns och tänker på den avlidne. Det till skillnad från begravningsceremonin som kan vara otroligt tung, sorglig och påfrestande. 

Minnesstunden är med andra ord ofta ett bra sätt att avsluta en begravning på, där man på ett sätt lättar upp den tunga stämningen och ser till att minnas den avlidne på ett positivt och fint sätt. För de nära anhöriga brukar detta vara otroligt skönt och befriande. 

Viktigt att planera för en minnesstund

En minnesstund är alltså en mycket viktig del av en begravning och sorgbearbetningen. För att minnesstunden ska bidra med de känslor och det umgänge som önskas är det dock viktigt att man – precis som inför en begravning och begravningsceremoni – ser till att planera minnesstunden och dess innehåll. 

Det finns nämligen vissa moment som är extra viktiga i en minnesstund. Det åtminstone om man vill att den ska bli sådär personlig och trivsam för alla inblandade. Att planera för och skapa en välgenomtänkt minnesstund i Stockholm är även det något du kan få hjälp med av en begravningsbyrå. Då slipper du tänka på allt på egen hand.